maanantai 21. tammikuuta 2008

Kuvaukset Tuomiokirkon tornista

>En ollutkaan selvillä, että Signe Branderkin on käynyt kuvaamassa sieltä. Miltähän >korkeudelta lienee kuvannut

Keskustornissa on kaksi kerrosta. Minun arvioini mukaan Brander kuvasi ylemmältä tasolta, jolloin sivutornit eivät estä näkyvyyttä niin paljon. Nykyään tuo toinen kerros on rakennettu täyteen ilmastointilaitteita ja osa ikkunoistakin on varattu ilmanottoaukoille. Ainoa mahdollisuus on kuvat alemmalta tasolta, mutta silloin todellakin sivutornit ovat kuvauksen tiellä.

Olen itse ollut tornisssa kuvaamassa täyspanoraamaa vuoden 2000 kunniaksi. Vaikeuksia oli paljon. Kuvaus kesti monta viikkoa. Joskus sää oli hyvä aamupäivällä, mutta ei iltapäivällä. Ja päinvastoin. Halusin, että aurinko valaisee kaiken sopivasti. Panoraamakuva ei olekaan siinä mielessä oikea valokuva. Paitsi jos pystyy kuvaamaan kaiken yhdellä kertaa, kuten joissakin panoraamakameroissa pystyy tekemään. Halusin kuitenkin seurata Signe Branderin mahdollisuuksia.

Koosteen tekeminen osottautui myös vaikeaksi. Mutta niin se oli myös Branderin kuvien kohdalla. Kuten kyseisillä sivuilla kerron, että Branderin aikoihin ei ollut tietoakaan panoraamaohjelmien stich-mahdollisuudesta. Tämän takia jätin kuviin isojakin marginaalialueita. Joskus yksityiskohdat näkyvät kahteen kertaan. Joskus katvealueita on paikattu muilla Branderin kuvilla.

Kaiken kaikkiaan olen Branderin panoraamoissa pyrkinyt esittämään sen mikä on mahdollista, enkä teknillisesti täydelliseen panoraamaan. Minusta Branderin työssä merkittävää on järjestelmällisyys, uupumattomuus, kokonaisvaltainen näkemys ja ennenkaikkea hyvä suhtautuminen paikalle sattuneisiin ihmisiin ja heidän väliin hyvinkin arkisiin puuhiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti